Hopp til hovedinnhold
Helsekompetanse
Søkeskjema
Søk
Søk
Logg inn
Opprett konto
matogtrivsel.helsekompetanse.no
matogtrivsel.helsekompetanse.no
Menu
Du er her
Hjem
Innhold
Spesielle dietter
Oppgave
Denne siden er en del av kursforløpet
Mat og trivsel
.
Logg inn
eller skjul denne meldingsboksen for godt.
Oppgave
Oppgave 1:
Oppgave 2:
Tilbake
opp
Neste
Innhold
Innledning
Betydning for helsa
Hva sier lovverket?
Hvordan sikre en sunn livsstil
Tjenesteytere og andre hjelpere
Metodisk arbeid
Samarbeid mellom forskjellige arenaer
Kompetanseutvikling og profesjonalitet
Beregning av nok tid/ressurser
Motivere personer med utviklingshemning
Positiv motivering
Avtaler og belønning
Opplæring og veiledning av personer med utviklingshemning
Oppgaver
Ernæringslære
Kroppens energibehov
Protein
Fett
Karbohydrater
Vitaminer og mineraler
Beregne energibehov
Oppgaver
Kostråd fra Helsedirektoratet
Innledning
Variert kosthold
God balanse mellom inntak av energi og aktivitet
Grønnsaker, frukt og bær
Kornprodukter
Fisk
Kjøtt
Meieriprodukter
Oljer og margarin
Salt
Sukker
Vann
Kosttilskudd
Oppgaver
Hvordan spise sunt nok
Ikke spise og drikke for mye
Måltidene
Spise riktig mat
Når man ikke spiser hjemme
Eksempler på daglige måltider
Oppgaver
5 om dagen
Innledning
Hva er én porsjon grønnsaker, frukt eller bær?
Hva er ikke grønnsaker, frukt og bær?
Fordeling mellom grønnsaker, frukt og bær
Praktiske eksempler på fem om dagen
Hvordan la grønnsakene være «usynlige»?
Lese mer
Oppgave
Lage middag selv
Innledning
Kokeboken «Så godt!» og www.matfilmer.org
«Kokebok for alle»
Oppskrifter på Helsenorge.no
Oppgave
Ferdigretter
Innledning
Forskjellige typer ferdigmat
Varedeklarasjon på ferdigmat
Noen eksempler på sunn ferdigmat
Halvfabrikata
Oppgaver
Handle mat
Handleliste
Andre metoder for å handle riktig mat
Fibermerking av brød
Nøkkelhullsmerking
Innhold av næringsstoffer i matvarer
Viktige ingredienser i matvaren
Merking av frukt og grønnsaker
Oppgaver
Spesielle dietter
Cøliaki
Laktoseintoleranse
Diett ved spesielle diagnoser
Å få hjelp ved matintoleranse
Oppgave
Underernæring
Underernæring ved utviklingshemning
Utredning og behandling ved underernæring
Sondeernæring
Oppgaver
Fysisk aktivitet - Råd fra Helsedirektoratet
Hva er fysisk aktivitet og hvordan graderes det?
Sammenhengen mellom fysisk aktivitet og helsegevinst
Slik påvirker fysisk aktivitet helsa
Stillesitting
Hvor mye fysisk aktivitet anbefales?
Barn og ungdom (under 18 år)
Voksne (18 - 65 år)
Eldre (over 65 år)
Oppgaver
Forskjellige aktiviteter
Hvorfor mindre fysiske aktive?
Eksempler på fysiske prestasjoner
Daglige aktiviteter
Å gå, sykle og danse
Forskjellige typer trening
Idrettslag
Treningssentre
Turorientering
Geocaching
TV-spill med bevegelse
Tekniske motivasjonsfaktorer
Individuelle målsettinger
Treningsplan
Oppgaver
Veiing og vektreduksjon
Innledning
Veiing
Gå ned i vekt
Behov for varig livsstilsendring
Oppgaver
Spising og trening
Mat og drikke før, under og etter trening
Ikke spise mye mer selv om man trener
Hvor mye energi brukes ved forskjellige aktiviteter
Oppgave
Avslutning
Search
Oppgi nøkkelord
Søk
Profil
User account
Innhold
Innledning
Betydning for helsa
Hva sier lovverket?
Hvordan sikre en sunn livsstil
Tjenesteytere og andre hjelpere
Metodisk arbeid
Samarbeid mellom forskjellige arenaer
Kompetanseutvikling og profesjonalitet
Beregning av nok tid/ressurser
Motivere personer med utviklingshemning
Positiv motivering
Avtaler og belønning
Opplæring og veiledning av personer med utviklingshemning
Oppgaver
Ernæringslære
Kroppens energibehov
Protein
Fett
Karbohydrater
Vitaminer og mineraler
Beregne energibehov
Oppgaver
Kostråd fra Helsedirektoratet
Innledning
Variert kosthold
God balanse mellom inntak av energi og aktivitet
Grønnsaker, frukt og bær
Kornprodukter
Fisk
Kjøtt
Meieriprodukter
Oljer og margarin
Salt
Sukker
Vann
Kosttilskudd
Oppgaver
Hvordan spise sunt nok
Ikke spise og drikke for mye
Måltidene
Spise riktig mat
Når man ikke spiser hjemme
Eksempler på daglige måltider
Oppgaver
5 om dagen
Innledning
Hva er én porsjon grønnsaker, frukt eller bær?
Hva er ikke grønnsaker, frukt og bær?
Fordeling mellom grønnsaker, frukt og bær
Praktiske eksempler på fem om dagen
Hvordan la grønnsakene være «usynlige»?
Lese mer
Oppgave
Lage middag selv
Innledning
Kokeboken «Så godt!» og www.matfilmer.org
«Kokebok for alle»
Oppskrifter på Helsenorge.no
Oppgave
Ferdigretter
Innledning
Forskjellige typer ferdigmat
Varedeklarasjon på ferdigmat
Noen eksempler på sunn ferdigmat
Halvfabrikata
Oppgaver
Handle mat
Handleliste
Andre metoder for å handle riktig mat
Fibermerking av brød
Nøkkelhullsmerking
Innhold av næringsstoffer i matvarer
Viktige ingredienser i matvaren
Merking av frukt og grønnsaker
Oppgaver
Spesielle dietter
Cøliaki
Laktoseintoleranse
Diett ved spesielle diagnoser
Å få hjelp ved matintoleranse
Oppgave
Underernæring
Underernæring ved utviklingshemning
Utredning og behandling ved underernæring
Sondeernæring
Oppgaver
Fysisk aktivitet - Råd fra Helsedirektoratet
Hva er fysisk aktivitet og hvordan graderes det?
Sammenhengen mellom fysisk aktivitet og helsegevinst
Slik påvirker fysisk aktivitet helsa
Stillesitting
Hvor mye fysisk aktivitet anbefales?
Barn og ungdom (under 18 år)
Voksne (18 - 65 år)
Eldre (over 65 år)
Oppgaver
Forskjellige aktiviteter
Hvorfor mindre fysiske aktive?
Eksempler på fysiske prestasjoner
Daglige aktiviteter
Å gå, sykle og danse
Forskjellige typer trening
Idrettslag
Treningssentre
Turorientering
Geocaching
TV-spill med bevegelse
Tekniske motivasjonsfaktorer
Individuelle målsettinger
Treningsplan
Oppgaver
Veiing og vektreduksjon
Innledning
Veiing
Gå ned i vekt
Behov for varig livsstilsendring
Oppgaver
Spising og trening
Mat og drikke før, under og etter trening
Ikke spise mye mer selv om man trener
Hvor mye energi brukes ved forskjellige aktiviteter
Oppgave
Avslutning