Du er her

Denne siden er en del av kursforløpet Mat og trivsel. Logg inn eller skjul denne meldingsboksen for godt.

Kostråd fra Helsedirektoratet

 Hensikt med kapitlet

I dette kapitlet får du en gjennomgang av helsemyndighetenes anbefalinger for kosthold. Kostrådene er laget for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Helsedirektorater legger stor vekt på den helsemessige betydningen av helheten i kostholdet, så de første kostrådene dreier seg om dette. Deretter følger anbefalinger om inntak av grønnsaker, frukt og bær, kornprodukter, fisk, kjøtt, meieriprodukter, fett, salt, sukker og vann samt en tilleggsanbefaling om kosttilskudd der det kan være aktuelt.

Dermed får du et godt grunnlag for å velge sunne matvarer i dagliglivet både for deg selv og den/de du er støtteperson for. Kostrådene gjelder den norske befolkning generelt. Personer med utviklingshemning er gjerne avhengig av andre når det gjelder handling og matlaging. Hva de spiser og drikker, er svært viktig for å unngå livsstilsykdommer. Her får du enda mer konkrete råd enn i kapitlet om ernæringslære.

Melk, yoghurt, mange forskjellige grønnsaker og frukter. Foto.   Læringsmål

Når du har tatt dette kapitlet, er målet at du som støtteperson for en eller flere personer med utviklingshemning har fått et godt grunnlag for å velge/hjelpe andre til å sette sammen et kosthold som er bra for helsa. Målet er at du skal kjenne rådene for:

  • Et variert kosthold
  • En god balanse mellom energiinntak og forbruk
  • Anbefalt mengde grønnsaker, frukt og bær per dag
  • Anbefalt mengde grove kornprodukter per dag
  • Anbefalt mengde fisk i uka
  • Anbefalinger for inntak av kjøtt
  • Anbefaling om magre meieriprodukter
  • Anbefaling om olje og margarin
  • Anbefalinger om saltinntak
  • Anbefaling om sukkerinntak
  • Anbefaling om vann som tørstedrikk
  • Anbefaling om kosttilskudd – vitamin D og omega-3-fettsyrer

 

Innhold